skip to Main Content

Ongeveer 80 procent van de volwassen heeft wel eens last van rugpijn. Hierin wordt er onderscheid gemaakt tussen specifieke en aspecifieke rugpijn. Specifieke rugpijn wordt maar in 5 procent van de gevallen geconstateerd. Het overgrote deel is dus aspecifieke rugpijn, hiervan is de exacte oorzaak vaak niet duidelijk.

Specifiek en aspecifieke rugpijn

Als wij praten over rugpijn dan onderscheiden we deze in twee categorieën. Rugpijn veroorzaakt door aantoonbare aandoeningen zoals een ongeval of breuk, een hernia, ernstige osteoporose, ziekte van Bechterew, een tumor of een ontsteking noemen we specifieke rugklachten. Rugpijn waar geen aantoonbare oorzaak voor is noemen we aspecifieke rugklachten. Factoren die een rol kunnen hebben bij het ontstaan van aspecifieke rugklachten zijn bijvoorbeeld langdurig autorijden, verkeerde lichaamshouding, overbelasting van de rug, te snel of verkeerd tillen, te veel zitten, overgewicht of stress.

Hernia, ischias en spit

Bij rugpijn zijn er verschillende soorten pijn en oorzaken van deze pijn. Een hernia, ischias of spit zijn de meest voorkomende pijn vormen. Hieronder wordt er uitgelegd wat een oorzaak kan zijn en welke soort pijn optreedt.

Een hernia is een blessure waar de schijf die tussen de wervels ligt scheurt en hierdoor op de zenuwen drukt. Dit directe contact met de zenuw is zeer pijnlijk en is te voelen bij elke beweging als de schijf tegen de zenuw aandrukt. Een hernia kan bijvoorbeeld ontstaan door een zware belasting van de rug of een plotselinge draaibeweging in de rug.

Ischias is een veel voorkomende pijnoorzaak. De ischiaszenuw is de langste zenuw van het lichaam, deze loopt namelijk vanuit het ruggenmerg naar de voet. Hierdoor kan de pijn vaak uitstralen naar de benen. De pijn ontstaat door een irritatie, ontsteking of beschadiging van de zenuw. Deze beschadiging kan op treden door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door een verhoogde spierspanning in de spieren waar de zenuw doorheen loopt of een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt.

Hiernaast kun je ook last hebben van spit, spit is een heftige pijn in de lage rug die er opeens “inschiet”. Als mensen het gevoel hebben dat ze door hun rug zijn gegaan spreken we vaak van spit. Spit kan plotseling ontstaan door een verkeerde beweging of overbelasting maar kan ook geleidelijk ontstaan door constante overbelasting. De pijn kan afkomstig zijn uit overbelaste spieren, maar het kan ook zijn dat de tussenwervelschijf hier een rol in speelt.

Rugpijn voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Aspecifieke rugklachten ontstaan vaak door een verkeerde of te grote belasting van de rug. Niet alleen overbelasting maar ook een onder belasting van de rug kan leiden door klachten, rust roest. Verkeerd en te veel zitten kan voor problemen zorgen. Doordat de spieren slecht doorbloed worden en hun kracht verliezen kan dit leiden tot een stijve wervelkolom.

Het verminderen/beperken van stress en andere emotionele en psychische belastingen kunnen ook een goede invloed hebben op het voorkomen van rugklachten. Stress en andere emotionele en psychische belastingen zorgen voor een verhoogd level van spanning in het lichaam. Hierdoor trekken rugspieren samen. Door deze constante spanning is de spier te actief, oftewel overactief, hierdoor ontstaat er verzuring wat een pijn sensatie geeft.

Tips om rugklachten te voorkomen:

  • Til vanuit je benen en met een rechte rug.
  • De benen moeten de meeste kracht leveren.
  • Dit betekent dat je niet volledig door je knieën moet zakken, dan is je rug namelijk altijd bol en dus niet sterk genoeg om te tillen!
Back To Top