skip to Main Content

Een veelvoorkomende klacht is nekklachten. De nek bestaat uit de cervicale wervelkolom, spieren, gewrichtsbanden, pezen, zenuwen en bloedvaten. Bij nekklachten zien we vaak de volgende symptomen; stijve nek, slapeloosheid, spierspannings-hoofdpijn, pijnklachten in nek of schouders, uitstraling in arm en/of vingers. Nekklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Een verkeerde houding, stress, langdurig slapen in een verkeerde positie kunnen veroorzakers zijn van nekklachten. Maar ook ernstige problemen als  artritis, degeneratieve discopathie of een nekhernia kunnen nekklachten veroorzaken.

Een juiste houding

Iedereen heeft een bepaalde voorkeurshouding die soms minder gunstig is voor de aanhoudende nekklachten. Met name bij een zittende houding is het van belang dat we op onze nekstand letten om op deze wijze de klachten te reduceren. We geven je graag enkele tips voor een juiste zithouding:

  • Zorg dat de lage rug optimaal gesteund wordt
  • Houd de armen ontspannen in 90 graden
  • Zorg dat uw laptop/beeldscherm met de bovenrand op wenkbrauw hoogte staat afgesteld
  • Zorg dat u rechtop zich en niet in de rug buigt (schouderbladen tegen de rugleuning), op deze wijze wordt de druk onder alle wervels gelijk verdeeld

Onderstaande afbeelding laat de meest ideale zithouding zien.

 

Back To Top