skip to Main Content

Je hebt ze vast wel eens gezien. Sporters met van die hippe gekleurde tape op een arm of been. Eerst werd het alleen in de topsport gebruikt, maar de laatste jaren wordt het ook steeds toegankelijker binnen fysiotherapie praktijken en bij medische verzorgers van sportverenigingen. Maar wat is het? En wat doet het nou eigenlijk?

Medical Taping Concept

De basis van het “Medical Taping Concept” werd al in de jaren zeventig in Japan en Korea gelegd. De grondleggers waren zich er al van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. Daarom ontwikkelden zij tape methoden met elastische tape en namen ze kennis over spieractiviteit en bewegingsleer als uitgangspunt. Spieren hebben namelijk niet alleen invloed op bewegingen van het lichaam. Ze beinvloeden ook de bloedsmloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als de spieren dus niet goed werken kan dat leiden tot klachten en wanneer de niet goed functionerende spieren worden ondersteund met de speciale elastische tape, dan zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Deze elastische tape heet Cure Tape of Kinesiotape. Het is gemaakt van elastisch katoen met een acryl lijmlaag dat in een golfpatroon is aangebracht. In deze lijmlaag zit geen toevoeging van medicijnen of iets dergelijks. De tape is in de lengte tot zo’n 130 – 140% rekbaar (vergelijkbaar met de menselijke huid) en waterproof, dus er kan gewoon mee gedoucht en gezwommen worden. Daardoor kan de tape enkele dagen tot soms wel een week blijven zitten.

Beter heropbouwen

Door deze specifieke eigenschappen ontstaat na het op juiste manier aanbrengen van de tape op de huid een liftend effect op de opperhuid. Hierdoor worden bloed- en lymfecirculatie geactiveerd, krijgen pijnreceptoren meer ruimte waardoor de pijn meteen vermindert en de functie van spieren en gewrichten worden verbeterd, gestuurd en ondersteund. Dit is een groot verschil met de conventionele witte (niet rekbare) sporttape die juist zorgt voor een beperking van gewrichten.

Het is dus niet zo dat de patient of sporter op wie de tape wordt toegepast sneller geneest, maar het weefsel dat er door beinvloed wordt kan zich beter heropbouwen doordat het geblesseerde lichaamsdeel ondersteund of geactiveerd wordt. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen of zelfs oplossen.

Wanneer kan Cure Tape worden toegepast?

Er is een breed scala aan klachten waarvoor de tape goed kan worden ingezet. Niet iedere therapeut of sportverzorger die de cursus gevolgd heeft kent alle technieken even goed of heeft met alle technieken even goede ervaringen. Wij gebruiken de tape vooral:

  • Ter ondersteuning van blessures aan het bewegingsapparaat. Strakke spieren kunnen worden ontspannen, terwijl spieren die niet genoeg meewerken in een beweging juist kunnen worden gestimuleerd. Voorbeelden van blessures waarbij de tape in ieder geval een bijdrage kan leveren: zweepslag (kuitspier scheur), shin splint achtige klachten, patellofemoraal pijnsyndroom, hielspoor, diverse schouderklachten, overbelastingsklachten van de nek en de monnikskapspier.
  • Ter preventie van overbelasting (bij een dreigende blessure bijvoorbeeld of als een geblesseerde sporter voorzichtig weer gaat meetrainen)
  • Bij het verminderen van bloeduitstortingen en oedeem. Dat klinkt gek, maar wanneer iemand na een hevige val een enorme bloeduitstoring heeft of wanneer iemand na het plaatsen van een knieprothese veel vocht in het been houdt, kan Cure Tape écht een uitkomst zijn.

Het resultaat valt en staat met het gebruik van goede kwaliteit tape en de juiste techniek. De tape wordt niet “zomaar” ergens geplakt. En pas wel op bij acute letsels waarbij niet (goed) gediagnostiseerd kan worden, koorts, huidproblemen, en lokaal zwangerschap en trombose. Kijk voor meer informatie op http://www.fysiotape.nl/ of neem contact op met een ervaren fysiotherapeut of sportverzorger in de buurt.

De blogs van Janneke

Onze collega Janneke Veenstra werd enige tijd geleden gevraagd om blogs te schrijven voor Goed Eten Gezond Leven. Deze blogs delen wij uiteraard ook graag met u op onze site. Deze blog verscheen op 24 mei 2014.

Back To Top