Skip to content

In mijn vorige blog heb ik verteld over de zogenaamde “aspecifieke” lage rugklachten; rugklachten waarvoor vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak in het lichaam gevonden kan worden. Ik heb toen kort verteld hoe je zelf instabiliteit van je rug kan herkennen (pijn- en beweegpatroon). Dit is heel goed te bestrijden met zogenaamde “Core Stability” of gewoon rompstabiliteits oefeningen. Niet alleen mensen met klachten van instabiliteit hebben hier baat bij. Ook mensen die al vaker last hebben gehad van de rug, waarbij rugklachten een jaarlijks of halfjaarlijks terugkerend fenomeen is, kunnen hiermee hun klachten verminderen. En eigenlijk zouden alle sporters aanvullend op hun reguliere training ook extra tijd aan het trainen van rompstabiliteit moeten steken.

Wat is “de core” eigenlijk?

De Core, ook wel powerhouse genoemd in Amerika of sommige sporten (pilates bijvoorbeeld) is vrij vertaald de romp. De romp bestaat uit vier zijden. Aan de voorzijde zitten de buikspieren (de rechte, de schuine en de dwarse). Aan de achterzijde zit de wervelkolom met alle grote en kleine rugspieren. Aan de bovenzijde zit het diafragma of middenrif die een rol speelt bij ademhaling (daarom is het zo belangrijk dat je door ademt tijdens het doen van oefeningen!). En aan de onderzijde zitten de bekkenbodem spieren (die er voor zorgen dat je je plas of ontlasting kunt ophouden of los laten wanneer dat gewenst is).

Rompstabiliteitstraining heeft dus sowieso met deze spieren te maken, maar eigenlijk gaat het nog veel verder. De romp zorgt voor de verbinding tussen het bovenlichaam en het onderlichaam. Tijdens lopen zorgt de romp voor overdracht van energie tussen de grond, via je been naar je lichaam om jezelf voort te stuwen. Bij opstaan zorgt de romp er voor dat het bovenlichaam niet als een duikelmannetje weg rolt terwijl de benen het lichaam omhoog duwen. En bij het gooien van een bal of het reiken naar een hoge plank zorgt ook de romp er voor dat de bovenkant en de onderkant goed samenwerken. Eigenlijk horen bij rompstabiliteit dus ook heup-, bil- en schouderspieren.

Snel aan de slag!

Vaak wanneer ik vraag aan mensen hoe het met de rompstabiliteit gaat, dan denken ze precies te weten waar ik het over heb. Men denkt dan dat het over buik- en rugspiermachines in de sportschool (die mogen wat mij betreft ritueel verbrand worden) of situps of oefeningen waarbij de benen fanatiek heen en weer geslingerd worden. Maar niets is minder waar. Het gaat bij rompstabiliteit niet om grote, grove bewegingen. Het gaat om subtiele aanspanning van kleine spiertjes rondom de gewrichten. Wanneer je die spiertjes goed en selectief weet aan te spannen, met minimale moeite, dan werken die spiertjes als een soort spier-korset dat de wervelkolom en andere gewrichten beschermen en de energieoverdracht tussen het boven- en onderlichaam optimaliseren.

Deze pdf is vrij te downloaden op internet en geeft hele goede en uitgebreide informatie over rompstabiliteit en een groot scala aan oefeningen. De opbouw van de oefeningen begint (bijna) helemaal bij de basis en geeft een prettige opbouw. Het is bij deze oefeningen dus niet nodig om “op karakter” of met hangen en wurgen 3 minuten een bepaalde houding vast te kunnen houden. Het is geen wedstrijd en het gaat over souplesse en subtiele aanspanningen. Succes er mee!

 

De blogs van Janneke

Onze collega Janneke Veenstra werd enige tijd geleden gevraagd om blogs te schrijven voor Goed Eten Gezond Leven. Deze blogs delen wij uiteraard ook graag met u op onze site. Deze blog verscheen op 19 juni 2014.

Back To Top